
Νίκος Σιδηρόπουλος
Λαούτο – Νίκος Σιδηρόπουλος
Η θέση και ο ρόλος του Λαούτου
στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου
Το Λαούτο στην Ήπειρο, είχε πάντοτε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους μέσα στην Ηπειρώτικη ορχήστρα. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε ρυθμολογικά, αλλά και «σολιστικά», τις δυνατότητες του. Καθώς, η ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον χορό, θα μιλήσουμε για την αλληλεπίδραση του μουσικού με τον χορευτή, και πιο συγκεκριμένα του μουσικού που παίζει το Λαούτο (=ρυθμό), έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι, αυτά τα δύο είναι απαραίτητα να συνυπάρχουν, για το καλύτερο αποτέλεσμα της διαδικασίας. Δηλαδή, του γλεντιού.
Θεματικές/λέξεις κλειδιά για το σεμινάριο
Προσέγγιση των ρυθμών της Ηπείρου
Ανάλυση των κλιμάκων που χρησιμοποιεί το ρεπερτόριο
Βασικά συγχορδιακά εργαλεία
Μοιρολόι – Δριμινίτσα
Βασικές «σολιστικές» τεχνικές στο Λαούτο
Η σημερινή προσέγγιση και ο ρόλος του
Στόχοι του σεμιναρίου
o Συνοδεία όλων τον ρυθμών της Ηπείρου
o Γέφυρες και βασικά περάσματα συγχορδιών
o Χρήση κλιμάκων/λαϊκών δρόμων
o Εκγύμναση δεξιού χεριού και απόκτηση ρυθμικών τεχνικών
o Ταξίμι – Αυτοσχεδιασμός
Παρατηρήσεις
Γνώση παρτιτούρας Μέτριο επίπεδο
Γνώση Θεωρίας Μέτριο επίπεδο
Γνώση του οργάνου Μέτριο επίπεδο
Βιογραφικό
Ο Νίκος Σιδηρόπουλος είναι μουσικός και εκπαιδευτικός, με εξειδίκευση στο λαούτο και βαθιά γνώση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής (πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, νυν Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Χρήστος Ζώτος και ο Δημήτρης Μυστακίδης, αποκτώντας μια σφαιρική προσέγγιση στην τεχνική, το ρεπερτόριο και την ερμηνεία του λαούτου.
Η μουσική του πορεία ξεκίνησε από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, όπου καλλιέργησε τις βάσεις της παραδοσιακής μουσικής. Σήμερα ζει στην Κατερίνη, όπου δραστηριοποιείται ως μουσικός και εκπαιδευτικός. Έχει διατελέσει για έξι μήνες υπεύθυνος στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ παράλληλα διδάσκει λαούτο σε διάφορα μουσικά ιδρύματα και γενικά μουσικά σχολεία, μεταξύ των οποίων: • Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής “Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω” • Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής “Μελωδία” • Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (2024-) Στη μουσική του προσέγγιση, βασικό ρόλο παίζουν: • Η ρυθμολογία, ως θεμέλιο της λαϊκής μουσικής. • Οι λαϊκοί δρόμοι, που διαμορφώνουν τη μελωδική πορεία. • Η έκφραση, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ερμηνείας. Το στεριανό λαούτο, αν και κάποτε περιοριζόταν σε συγκεκριμένες μουσικές παραδόσεις, σήμερα έχει ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα του ελληνικού ήχου. Ο Νίκος Σιδηρόπουλος, μελετώντας και διδάσκοντας τις τεχνικές και την ιστορία του οργάνου, επιχειρεί να “ξεκλειδώσει” τις ανεξερεύνητες δυνατότητές του, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν. Ως μουσικός-ερευνητής, συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση και εξέλιξη της προφορικής λαϊκής μας μουσικής.