
Βαγγέλης Κώτσου
Πολυφωνικό τραγούδι – Βαγγέλης Κώτσου
Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Κώτσου γεννήθηκε στην Αθήνα από Ηπειρώτες γονείς που τον γαλούχησαν με τα Ηπειρώτικα ήθη και έθιμα καθώς και με το Ηπειρώτικο δημοτικό τραγούδι και κυρίως με τα Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια. Κατάγεται από τα Κτίσματα Πωγωνίου το χωριό των πολυφωνικών τραγουδιών.
Είχε την τύχη να έχει παππού το μεγάλο όνομα του πολυφωνικού τραγουδιού τον Σπύρο Μάτσια. Όλες τις σχολικές διακοπές τις περνούσε στα Κτίσματα θητεύοντας δίπλα στον παππού, ακούγοντας και τραγουδώντας το γνήσιο Πολυφωνικό Ηπειρώτικο τραγούδι. Είναι τέταρτη γενιά της οικογένειας Μάτσια του Πολυφωνικού τραγουδιού.
Σε ηλικία επτά ετών γίνεται μέλος της παιδικής χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Το ταλέντο του, του εξασφαλίζει υποτροφία για το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (Μανώλη Καλομοίρη) όπου για 17 χρόνια πραγματοποιεί σπουδές κλασσικού τραγουδιού, ιστορία της μουσικής ενορχήστρωσης και διευθυντής ορχήστρας, σύνθεσης, θεωρία της μουσικής και ειδικό αρμονίας. Παράλληλα συμμετέχει ως τραγουδιστής σε πολυφωνικά σχήματα και σύνολα παραδοσιακής μουσικής σε παραστάσεις, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετείχε μεταξύ άλλων σε παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής στο «Ηρώδειο», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Ισπανία, την Ιταλία, τις Η.Π.Α, τη Γερμανία, με πιο σημαντικές την παράσταση « Και με φως και με θάνατο ακαταπαύστως» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Σκηνοθέτης: Κώστας Γαβράς και τις εκδηλώσεις του WORLD MUSIC INSTITUTE των Η.Π.Α.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ως τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής και πολυφωνικού τραγουδιού.
Από το 1990 διδάσκει πολυφωνικό, παραδοσιακό τραγούδι και χορωδία
Από το 1995 είναι υπεύθυνος του πολυφωνικού σχήματος «ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ»
Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο
Σήμερα συνεχίζει τη διαδρομή του στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας σαν διευθυντής ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, διευθυντής και τραγουδιστής πολυφωνικού τραγουδιού, καθηγητής πολυφωνικού τραγουδιού, τραγουδιστής παραδοσιακού τραγουδιού, επιμελητής μουσικών παραγωγών, συγγραφέας και ερευνητής.
Υπήρξε το 2010 καθηγητής πολυφωνικού τραγουδιού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Σχολή Μουσικολογίας.
Με την πληθωρική παρουσία του συνεχίζει την παράδοση των μουσικανθρώπων και τραγουδιστάδων της Ηπείρου, καθώς και της ευρύτερης Ελλάδας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.