Ανδρομάχη Μπούνα-Βάϊλα

Παραδοσιακοί Χοροί – Ανδρομάχη Μπούνα-Βαϊλα

Περιγραφή

Οι χοροί της Κόνιτσας κουβαλούν τη μνήμη και τη φυσιογνωμία ενός τόπου που βρέθηκε στο σταυροδρόμι πολιτισμών. Χαρακτηρίζονται από μεγαλοπρέπεια, βαρύτητα στο βήμα, αργές κινήσεις και αυστηρή γραμμή, στοιχεία που αναδεικνύουν την περηφάνια και την εσωτερικότητα των κατοίκων. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ηπείρου όπου κυριαρχούν πιο ανάλαφρες φόρμες, στην Κόνιτσα ο χορός γίνεται βιωματική πράξη, σχεδόν τελετουργική. Στο σεμινάριο θα δουλέψουμε χορούς χαρακτηριστικούς της περιοχής με έμφαση στο ύφος, τη γραμμή και τη ρυθμική ακρίβεια. Θα προσεγγίσουμε επίσης τον ρόλο του πρωτοχορευτή, τη δυναμική της κυκλικής διάταξης και τη σχέση μουσικής-κίνησης. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε χορευτές όσο και σε δασκάλους χορού που θέλουν να εμβαθύνουν στην ιδιαιτερότητα της Κονιτσιώτικης χορευτικής παράδοσης.

Βιογραφικό

Η Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα είναι βαθιά αφοσιωμένη στη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ήπειρο. Είναι μέλος και έφορος χορού του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, καθώς και μέλος της χορευτικής ομάδας και του Λυκείου των Ελληνίδων Ιωαννίνων επί 30 χρόνια. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο, έχει διατελέσει κριτής σε χορευτικά φεστιβάλ και έχει συμβάλει ενεργά στην επιστημονική επιτροπή κρίσης επιστημονικών άρθρων και περιοδικών που αφορούν τον χορό. Παράλληλα, διοργανώνει σεμινάρια χορού που εστιάζουν στους παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου και συγκεκριμένα των χωριών της Κόνιτσας, συμβάλλοντας στη διάσωση και τη διδασκαλία αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως χοροδιδάσκαλος για περίπου 10 χρόνια, έχει διδάξει σε χορευτικές ομάδες της Ηπείρου και συλλόγους Ηπειρωτών στην Αττική, μεταδίδοντας με συνέπεια και πάθος τις γνώσεις και την αγάπη του/της για τον ελληνικό χορό στις νεότερες γενιές. Σήμερα είναι διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου- Δήμου Βοΐου.

Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών και διδακτορικού διπλώματος στο πεδίο της «Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και του Φύλου» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όσον αφορά το ερευνητικό και διδακτικό έργο της Μπούνα-Βάιλα, αυτό είναι διευρυμένο και περιλαμβάνει τη διδασκαλία δεκαέξι (17) μαθημάτων Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα οποία καλύπτουν συνολικά διάστημα πέντε (5) ακαδημαϊκών ετών. Επιπρόσθετα έχει διδάξει σε μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων, επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Επίσης έχει πάρει μέρος σε έξι (6) έρευνες εκ των οποίων στις τρεις ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Οι παραπάνω έρευνες επικεντρώνονται σε θέματα έμφυλων ταυτοτήτων, έμφυλης βίας, ψυχικής υγείας, διακρίσεων και σχολικής ένταξης και εκπονήθηκαν με τη χρήση ποιοτικών μεθόδων έρευνας.
Οι πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις της Μπούνα-Βάιλα αναφέρονται σε θέματα έμφυλων ταυτοτήτων, έμφυλης βίας, ομοφοβίας, έμφυλων διακρίσεων, σχολικού εκφοβισμού και διακρίσεις. Τέλος η κυρία Μπούνα-Βάιλα συμμετείχε σε αξιόλογο αριθμό επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών επιστημονικών συνεδρίων. Η μέχρι τώρα εργασιακή και κοινωνική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία και την ετερότητα (Εμπειρογνώμονας δημότης στην Επιτροπή Ισότητας φύλου του Δήμου Ιωαννιτών, Μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Γυναικείας Εθελοντικής Οργάνωσης Νεανίδων Ευρώπης, Μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Diversity & Inclusion Awards, Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνιολόγων Παράρτημα Ιωαννίνων, Μέλος του ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων).

Η παράδοση της Ηπείρου αναβιώνει μέσα από μια νέα σειρά σεμιναρίων παραδοσιακού χορού, που στοχεύει να αναδείξει τις διαφορετικές μουσικοχορευτικές εκφράσεις της κάθε περιοχής. Με μια δομή βασισμένη στη γεωγραφική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Ηπείρου, κάθε σεμινάριο θα επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, εξερευνώντας τη χορευτική της παράδοση μέσα από βήματα, ρυθμούς, μουσικές και φιλοσοφία. Δάσκαλοι με βαθιά γνώση της παράδοσης θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι από τη μία άκρη της Ηπείρου στην άλλη, αναδεικνύοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τον πλούτο των διαφορετικών προσεγγίσεων στον χορό. Η σειρά των σεμιναρίων απευθύνεται σε χορευτές, ερευνητές και λάτρεις της ηπειρώτικης παράδοσης, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουν τη μουσικοχορευτική πολυμορφία της περιοχής και να βιώσουν τον πλούτο της μέσα από τη διδασκαλία και την πράξη.